LÅNEGUIDE: Hvad er F1, F3 og F5 Lån?

Hvad er f1, f3 og f5 lån

LÅNEGUIDE: Hvad er F1, F3 og F5 Lån?

F1, F3 og F5 er alle realkreditlån med en variabel rente. Tallene 1, 3 og 5 angiver, hvor mange år realkreditlånet skal være fastlagt. Det kan være lidt af en jungle at holde styr på fordelene og ulemperne ved de forskellige lånetyper. Her er der en hurtig gennemgang af forskellene og lighederne mellem F1, F3 og F5 lån.

 

Hvad er et F1 lån?

Et F1 lån er et boliglån fra et realkreditinstitut, hvor renten bliver fastsat en gang om året. Dette kaldes også for rentetilpasning. Denne type lån kaldes også for flekslån med variable rente. Der findes to typer af F1 lån – et der er afdragsfrit og et med afdrag. Som udgangspunkt er F1 lånet uden afdrag en smule billigere end F1 lånet med afdrag. 

Der er både fordele og ulemper ved et F1 lån. En af fordelene er, at renten på et F1 lån ofte er lavere end ved et lån, der er fastforrentet. Det er det fordi, at renten på et F1 lån falder, når ydelsen bliver lavere. Vælger man et F1 lån med afdrag, har man efter fem år opnået et lavere indfrielsesbeløb. Dette betyder, at husets friværdi vil blive realiseret ved et eventuelt salg. 

En af ulemperne ved et F1 lån er dog den relativ store usikkerhed, som er knyttet til lånet. Har man et F1 lån med en variable rente, er man afhængig af markedsrenten. Det vil sige, at renten på et F1 lån tilpasses løbende, og at der derfor ikke er nogen øvre eller nedre grænser. Man kan vælge et lån med renteloft for at få en større sikkerhed i lånet. Vælger man et F1 lån uden afdrag, vil man efter fem år skylde lånebeløbet, samt optagelsesomkostninger. Dette kan betyde, at gælden kan overstige husets ejendomsværdi ved et eventuelt hussalg. 

 

Hvad er et F3 lån?

Ved et F3 lån bliver renten fastsat hvert tredje år til forskel for F1 lånets årlige fastsættelse. Dette gør, at renten er fastsat i tre år, hvor ens økonomi således er sikret. 

Ligesom ved F1 lånet er der fordele og ulemper ved et F3 lån. En af riscisierne ved et F3 lån, er at der ligesom ved F1 lånet ikke er noget renteloft. Dette betyder, at renten kan stige ubegrænset. Der kan også komme perioder, hvor renten kan falde, hvilket vil gøre F3 lånet billigere end et fastforrentet lån. Renten tilpasses efter markedsrenten hvert tredje år. 

 

Hvad er et F5 lån?

Ved et F5 lån bliver renten tilpasset markedsrenten hvert femte år, hvilket betyder, at man låser renten i fem år. 

Der er ligeledes F1 lån fordele og ulemper. Nogle af fordelene ved et F5 lån er, at man får et lån med en lav rente til lav månedlig ydelse, hvilket kan give en opsparingsmuligheder. Nogle af ulemperne ved et F5 lån er den variable rente, samt riskoen for at ydelsen stiger. Ligeledes er lånet inkovertibelt, hvilket også kan være en ulempe. For at forbedre økonomien er det en god idé at holde øje med den F5 lån rente udvikling, der kan være gennem årene. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *